Elnökség

Elnök - Kreka Ferenc Tamás

Bor és Pezsgőkészítő technikus, okleveles bor és pálinkabíráló.

 

Kreka FerencKérem engedjék meg, hogy néhány sorban bemutatkozzam Önöknek:

Gyermekkorom óta szőlőben nőttem fel Berencsepusztán. Korán megismerkedtem a szőlőtermesztés gyakorlati fázisaival édesapám segítségével. 2003 óta saját pincével rendelkező gyakorló borász vagyok! Borversenyeken elért eredményeim bizonyítják, hogy a gyermekkoromban megszerzett gyakorlati ismereteim és az iskoláim révén megszerzett elméleti tudásom jól kamatozik

Borversenyeket 2008 óta szerveztem nagy sikerekkel Igalban. A 7. bor és pálinkaverseny után a nagy érdeklődésre való tekintettel - hasonlóan elhivatott társaimmal – Kaposváron szerveztem meg egy magasabb színvonalú versenyt!

Életemben mindig nagy szerepet töltött be a bor és pálinka szeretete! Tapasztalataimat, tudásomat sok barátomnak, ismerősömnek, pinceszomszédomnak átadtam! Ez motivált arra, hogy magam köré gyűjtsem a hasonló gondolkodású és elhivatottságú embereket, így alapítottuk meg 2016-ban az Egyesületünket!

A munkám során a legfontosabbnak a szakmai tisztaságot tartom! Folyamatosan képezem magam, hogy a tudásom is megfelelő legyen az érdemi bírálatokhoz! Nevem garancia volt eddig is - és ígérem ezután is az lesz – a becsületes, tiszta, jogilag, szakmailag megcáfolhatatlan versenyek lebonyolításához, megszervezéséhez, bírálatokhoz!

 

Alelnök - Simonyi Gábor


Simonyi Gabor

A jó kapcsolatom a pálinkával.......hogy is kezdődött...?

Jó pár évvel ezelőtt vállalkozó barátom egy rendezvényen megkínált egy igazi szilva pálinkával, és én csodálkozva tapasztaltam,hogy igazi szilva íz köszön vissza e nemes italból...

Sok kérdésem után lelkesen hallgattam ahogy mesélt nekem a helyes cefrekészítésről, és a jó pálinka lényegéről.

Megfogadva tanácsait egy év múlva lefőzettem első saját cefrézésű kajszibarack pálinkámat, melyet nagy izgalommal kóstoltattam meg barátommal, aki csak annyit mondott nekem:hát Gábor itt kezdődik a pálinka !

Valami jól sikerült...,egy biztos,azóta szerelem számomra a pálinka! Később Kreka Feri Barátom invitálásának és szervezéseinek köszönhetően belemerültem a bor- és pálinkaversenyek tanulságos, ízlelős, baráti eszmecserés világába, mely azóta is életem szerves részévé vált.

2016 májusában mérföldkő volt életünkben az Első Somogyi Bor és Pálinkaverseny, melynek egyik szervezője és fő támogatója is lehettem vállalkozásom, a Gábor Ablak révén. A verseny "tökéletessége" Kreka Feri és Parádi Balázs barátaim valamint jómagam triójának köszönhető, mivel e három, amúgy különböző ember jól összehangolt munkája, elhivatottsága, szenvedélye, a borral és pálinkával szemben ilyen eredményekhez vezethet. Mindhárman ennek fényében fogjuk egyengetni egyesületünk sorsát, jövőjét.

Hagyományőrző szándékkal szeretném továbbra is támogatni, népszerűsíteni a Jó Magyar Bort, és felemelni mellé egyik kiváló hungarikumunkat : a jó Magyar Pálinkát, mely csak a miénk magyaroké!

 

Alelnök - Parádi Balázs


Paradi Balazs

Néhány évvel ezelőtt találkoztam először a somogyi gyümölcsből készült, igazán jó minőségű pálinkákkal és akkor ismertem fel, hogy a manapság készített minőségi pálinkákat össze sem lehet hasonlítani a 15-20 évvel ezelőtt kapható italokkal. Azóta is nagy rajongója vagyok a magyar pálinkáknak, különösen a Somogyból és a Ddél-balatoni régióból származóknak. Küldetésemnek érzem, hogy szélesebb körben népszerűsítsem és megismertessem a minőségi pálinkák igazi értékét. A magyar gyümölcsből készített pálinkáknak nincs párja a világon.

A pálinkakészítéssel és bírálattal kapcsolatos tudásomat folyamatosan fejlesztem. Magam is készítek cefrét és főzetek pálinkát. Okleveles pálinkabírálóként minden alkalmat megragadok, hogy szakmai körökben ismereteimet tovább bővítsem. Eddigi tapasztalataim azt mondatják velem, hogy nincs két egyforma párlat. Ez adja az igazi szépségét ennek az italnak.

A borhoz való kötődésem családi indíttatású. Édesapám nagy rajongója és szakértője volt a minőségi vörösboroknak. Szerencsémre lehetőségem nyílt igen sok kiváló bort kóstolni vele a magyar borvidékekről és Franciaország híres bortermelő vidékeiről is. Nagyszüleim pedig maguk is készítettek borokat, apai nagyapámnak saját pincéje is volt, dédapám pedig elismert kádármester volt Eger környékén. Gyermekkoromban a szüreteknél sokat segítettem, ebből is adódik a szakma iránti tiszteletem és szeretetem.

A Kaposvári Egyetemen szereztem agrármérnök diplomát és mellette egy közgazdasági másoddiplomám is van. Jelenleg is a mezőgazda-
ságban dolgozom, elsősorban tartástechnológiákkal és takarmányki-
egészítőkkel foglalkozom.

 

Alelnök - Kreka Balázs


Kreka Balazs

A Balaton fővárosában születtem Siófokon 1977.október 8.-án. Sopronban a Róth Gyula Erdészeti Technikumban érettségiztem, majd tanulmányaimat Keszthelyen a Georgikonon folytattam. 2003-ban Gazdasági Agrármérnök, 2006-ban Minőségbiztosítási Szakmérnök diplomát szereztem.

Itt Keszthelyen ismerkedtem meg a borbírálattal a híres szőlőnemesítőtől Bakonyi Károlytól, a cserszegi fűszeres megalkotójától. 2004-ben borbírálói diplomát szereztem Bp-en a Kertészeti Egyetemen.

Pálinkakészítéssel és bírálattal 2005-től foglalkozom , 2014-ben pálinkabírálói oklevelet szereztem. Kedvenc pálinkáim a vadgyümölcsök és a birs.